James Bond påtager sig den farligste mission nogensinde, da han bliver overløber og står ansigt til ansigt med én af af den internationale narkotikaverdens mest brutale og magtfulde ledere. Bonds gode ven Felix Leiter skal giftes, men på vej til kirken når de lige at fange narkobaronen Franz Sanchez. Men Sanchez slipper fri, og på selve bryllupsnatten får han Leiters brud myrdet og Leiter selv hårdt kvæstet. Men Sanchez har gjort regning uden Bond - denne gang slås han ikke alene for sit land og for retfærdigheden, men også for hævn...

Medvirkende:

 

Timothy Dalton ... James Bond

Carey Lowell ... Pam Bouvier

Robert Davi ... Franz Sanchez

Talisa Soto ... Lupe Lamora

Anthony Zerbe ... Milton Krest

Frank McRae ... Sharkey

David Hedison ... Felix Leiter

Wayne Newton ... Professor Joe Butcher

Benicio Del Toro ... Dario

Anthony Starke ... Truman-Lodge

Everett McGill ... Ed Killifer

Desmond Llewelyn ... Q

Pedro Armendáriz Jr. ... President Hector Lopez

Robert Brown ... M

Priscilla Barnes ... Della Churchill Leiter

Don Stroud ... Heller

Caroline Bliss ... Miss Moneypenny

Cary-Hiroyuki Tagawa ... Kwang

 

 

PRODUKTION:

 

Optagelser: 19 Juli 1988 - 18 November 1988

Instruktion ... John Glen

Produktion ... Albert R. Broccoli, Michael G. Wilson

Manus ... Richard Maibaum, Michael G. Wilson

Baseret på ... James Bond af

Ian Fleming

Musik ... Michael Kamen

Sang ... Gladys Knight - "License To Kill" & Patti LaBelle - "If You Asked Me To"

 

Dansk titel ... License To Kill

Fortsættes i ...GoldenEye

Filmens specifikationer:

Ultimate Picture: Frame-by-Frame Digital Restoration

Superior Sound: All New DTS5.1 Audio

Audio: Engelsk DD5.1 / DTS5.1

Undertekster: Engelsk, dansk, svensk, norsk, finsk, græsk, hollandsk, indisk

TV-system: PAL (Letterbox)

Region: 2

Oprindelse: England

MGM/UA Entertainment Co. - 1989

Studio: Eon Productions

Spilletid: 133 min.

Antal plader: 2 (DVD9)

Premiere: 7 July 1989 (Danmark)

Budget: $32,000,000 (anslået)

Indtjening: $156,200,000 (globalt)

LINKS:

 

Wikipedia (Dansk)

imdb.com

Bonus disk:

 

info kommer...

 

TRIVIA:

 

 

Det var oprindelig påtænkt, at filmen skulle have titlen Licence Revoked, men en undersøgelse viste, at kun 50% af amerikanerne vidste hvad revoked (inddraget) betød.

 

På basis af filmmanuskriptet skrev John Gardner sin niende James Bond-bog Licence to Kill (007 - med ret til at dræbe). Bogen følger filmen nogenlunde, idet enkelte scener dog kun er refererede, og et par andre er tilføjede.

 

Der er hentet elementer fra Live and Let Die og fra novellen The Hildebrand Rarity fra For Your Eyes Only.

 

På grund af Writers Guild of America stejken i 1988, kunne Richard Maibaum, der var langvarig medlem af den, ikke fortsætte med at skrive, så alt arbejdet blev udført af Michael G. Wilson. Dette markerede femte og sidste teamarbejde, der begyndte med For Your Eyes Only.

 

Filmen blev Timothy Dalton's anden og sidste Bondfilm. Den modtog for det meste positive anmeldelser, men blev også kritiseret for sin mørkere og mere voldelige Bondfilm ud af de foregående. Filmen kæmpede mod stærke rivaler i 1989, med film som Back to the Future Part II, Lethal Weapon 2; Indiana Jones and the Last Crusade (med Sean Connery) og Batman.

 

Efter præmieren på License To Kill, begyndte en juridisk slåskamp om rettighederne til serien og Bondkarakteren, hvilket forårsagede en seks år lang pause i produktionen af den næste film. Det var årsagen til, at Dalton ikke vendte tilbage i Bondrollen igen. De var ellers gået i gang med arbejdet på hans tredje film, der skulle have premiere i 1991, men filmen blev aflyst på grund af de juridske problemer mellem UA/MGM og EON, der varede fire år. Efter det, forventede man, at Dalton ville vende tilbage til rollen igen i den film, der senere blev til GoldenEye. Selvom hans konrakt var udløbet i 1994, blev en fornyelse forhandlet. Da filmens deadline ikke fandt sted, chokerede Dalton alle den 12. april 1994, at han ikke ville spille Bond alligevel. På dette tidspunkt filmede han miniserien Scarlett. To måneder senere, blev Pierce Brosnan annonceret som den nye Bond.

 

Af økonomiske årsager, blev denne film ikke optaget i England for første gang, men udelukkende lokationer i Florida og Mexico. Filmen led også under, at producerne stadig betalte renter efter overforbruget på Moonraker.

 

For første gang brugte man den samme skuespiller til rollen som Felix Leiter mere end en gang. David Hedison var første gang med i Live and Let Die - 16 år og 8 film tidligere. En rolle han ikke gentog efter denne film. Under en af faldskærmssekvenserne ved kirken der blev optaget, havde Hedison et uheld hvor udstyret ikke virkede, så han faldt og slog benet på fortorvet, og måtte halte igennem resten af optagelserne.

 

Efter at Carey Lowell blev hyret til at spille Pam Bouvier (reference til Jackie Kennedy), så hun mange Bondfilm for at lade sig inspirere til rollen. Hun bar en paryk til rollen i USA, hvor hun klipper sit hår.

 

Robert Davi, der spiller Franz Sanchez, blev hyret efter forslag fra Broccoli's datter Tina og forfatter Richard Maibaum. Davi hjalp senere med at hyre Talisa Soto, der spillede Lupe Lamora, ud af tolv kandidater, fordi Davi havde sagt, da han så hende: "Jeg vil dræbe for hende!" Ifølge dvd kommentarsporet på filmen, kunne man høre at da Dalton ikke kunne være der, overtog Davi rollen som Bond i prøveoptagelsen med Soto. Og det var noget han gjorde ganske godt. En anden kandidat, Maria Conchita Alonso, var først blevet tilbudt rollen.

 

Sanchez, er fra Isthmus City, en reference til Panama, der ligger på en Isthmus og den korrupte diktator Manual Noriega, som CIA arbejdede hårdt på at detronisere. Det lykkedes dem at fjerne ham fra magten, ved filmens præmiere.

 

Scenen hvor Bond siger op efter hans licens til at dræbe bliver frataget ham, er blevet optaget ved Ernest Hemingway's hus i Key West. Når Bond svarer på ordren, og siger: "I guess this is a farewell to arms," er det et nik til en af Hemingway's mest berømte noveller.

 

I filmen bruger Bond igen en Beretta 92F, noget som han ikke havde gjort siden Dr. No, efter at M havde taget den fra ham og erstattet den med Walther PPK.

 

Ud af alle Bondfilm, er denne hvor Desmond Llewelyn har den største rolle i som Q.

John Rhys-Davies, blev tilbudt at gentage sin rolle som General Pushkin, men afviste det.

 

Den senere berømte Benicio del Toro, blev valgt til rollen som Sanchez håndlanger. Det var hans anden filmrolle, efter at have været med i mange tv-serier, inklusivt Miami Vice, og en cameo rolle i Madonnas musikvideo La Isla Bonita. Under optagelserne hvor del Toro's karakter skærer båndet over på Bond, der hænger i stenknuseren, kommer han til et uheld ved at skære i Dalton's hånd, der efterfølgende måtte få den syet før optagelserne kunne fortsætte.

 

Wayne Newton, den berømte Las Vegas sanger med over 30.000 shows over 40 år, fik en rolle efter at have sendt et brev til producerne og fortalte han altid havde været interesseret i at spille med i en Bond film.

 

Caroline Bliss, der spiller Moneypenny, havde sin sidste rolle i en Bondfilm. Han har ikke været aktiv siden 1996. Den lange pause imellem License to Kill og GoldenEye kostede hende den faste stilling som Moneypenny. Hun er barndomsven med hendes efterfølger, Samantha Bond. Castingdirektøren Debbie McWilliams var ikke klar over dette da hun ansatte hende.

 

Anthony Zerbe, der spillede Milton Krest, fik lavet en afstøbning af sit ansigt, og den var så god, at den var grusomt realistisk i scenen, hvor Krest bliver lukket inde i trykkammeret. Scenen måtte forkortes og nedtones for at undgå censurproblemer.

 

"Maddikerne" ved Krest's laboratorium i Key West, var i virkeligheden plastikmaddiker brugt til fiskning.

 

Filmen markere også den første gang, at der kommer advarsler fra the Surgeon General i USA om faren ved rygning, i slutteksten.

 

Filmmusikken blev denne gang lavet af Michael Kamen, der afløste John Barry, der var under kniven for en halsoperation. Kamen, havde lavet musik til Lethal Weapon og Die Hard. John Glen havde valgt Kamen, fordi han var den eneste der kom tættest på at lyde som John Barry.

 

John Glen anser License To Kill som værende hans bedste Bondfilm, på trods af at den anses for at være den mindst kommercielle succes af alle Bondfilm. Mange hylder filmen for den realisme.

 

Gladys Knight, der synger titelsangen til filmen, fik sin første plads på top 10 tilsten i England siden 1977. Sangen i slutteksterne, synges af Patti LaBelle - "If You Asked Me To", der fik et uventet hit, og en plads på R&B Top 10. Efter at Céline Dion senere sang et cover af den, voksede den sig endnu større. Lyt til den her.

 

Richard Maibaum stoppede også som filmforfatter på Bondfilmene efter denne. Han døde den 4. januar 1991

 

Andre der stoppede efter denne film: Titeldesigneren for 14 Bondfilm Maurice Binder (døde den 4. april 1991), redaktør John Grover, filmfotograf Alec Mills og instruktør John Glen, der havde instrueret flest Bondfilm, og ikke mindst Albert Broccoli, der blev syg under produktionen af denne film på grund af den tynde atmosfære i Mexico, tvang ham til at forlade landet sammen med hans kone, Dana Broccoli og datter Barbara Broccoli. Han kunne ikke vende tilbage igen, så dette var den sidste Bondfilm, hvor han var med på settet. Han havde en mindre rolle som producerkonsultant for GoldenEye før hans død den 27. juni 1996.

 

Robert Brown, der spillede M, havde sin sidste rolle i denne film, før han trak sig tilbage som skuespiller. Han døde den 11. november, 2003.

 

Pedro Armendariz Jr., der spiller præsident Hector Lopez, er søn af Pedro Armendariz Sr., der spillede Kerim Bey i From Russia With Love, senere begik Pedro Armendariz Sr. selvmord i 1963, da han fik konstateret kræft ved hoften. Jr. døde den 26. december 2011 af lungekræft, 71 år gammel.

 

FILMLOKATIONER:

 

 

USA

 

707 South Street, Key West, Florida Keys, Florida, USA (private residence - wedding reception)

Ernest Hemingway Museum - 907 Whitehead Street, Key West, Florida Keys, Florida, USA (2nd floor villa veranda - M revokes Bond's licence to kill - Bond defies M)

Florida Bay, Florida, USA

Florida Keys, Florida, USA

Florida Straits, Florida, USA (Straits of Florida - Florida Strait)

Garrison Bight Causeway, Key West, Florida Keys, Florida, USA (marina scenes - Milton Krest's Krestwave premises)

Garrison Bight Marina - Garrison Bight Causeway, Key West, Florida Keys, Florida, USA (marina scenes - Milton Krest's Krestwave premises)

Garrison Bight, Key West, Florida Keys, Florida, USA (exterior - Sharky's boat scene)

Harbour Lights Bar - 711 Eisenhower Drive, Key West, Florida Keys, Florida, USA (exteriors: Barrelhead Bar)

Key Largo, Florida, USA

Key Vaca, Florida Keys, Florida, USA

Key West International Airport - South Roosevelt Boulevard, Key West, Florida Keys, Florida, USA (Bond discovers Sanchez' escape)

Key West Lighthouse - 938 Whitehead Street, Key West, Florida Keys, Florida, USA (M revokes Bond's licence to kill at Hemingway House - Bond defies M)

Key West, Florida Keys, Florida, USA

Mallory Square, Key West, Florida Keys, Florida, USA (James Bond meets Hawkins)

Marathon, Florida, USA

Miami, Florida, USA

Miami-Dade County, Florida, USA

Monroe County, Florida, USA

Naval Air Station, Key West, Florida Keys, Florida, USA (U.S. Naval Air Facility Key West)

Old Town, Key West, Florida Keys, Florida, USA

Overseas Highway, Key Largo, Florida, USA (Attack on armoured truck - truck falls into the sea)

Seven Mile Bridge, Florida Keys, Florida, USA (Attack on armoured truck - truck falls into the sea)

Snipe Point, Key West, Florida Keys, Florida, USA

South Street, Key West, Florida Keys, Florida, USA (Private Residence - Wedding Reception)

Southernmost Point, Key West, Florida Keys, Florida, USA

St. Mary's Star of the Sea Catholic Church - 1010 Windsor Lane, Key West, Florida Keys, Florida, USA (Opening sequence - Wedding of Felix Leiter and Delia Churchill)

Sugarloaf Key, Florida Keys, Florida, USA (aerial scenes)

Suger Loaf Shores Airport, Sugarloaf Key, Florida Keys, Florida, USA (Opening sequence - aerial scenes - second unit)

US Coast Guard Pier, Key West, Florida Keys, Florida, USA (exteriors: Isthmus city harbour)

 

MEXICO

 

Acapulco Airport, Acapulco, Guerrero, Mexico

Acapulco Bay, Acapulco, Guerrero, Mexico (water environs of Sanchez's mansion)

Acapulco, Guerrero, Mexico (Sanchez's mansion, Di Portanova Mansion)

Biblioteca de la Banca de Mexico, Mexico City, Distrito Federal, Mexico

Cancún, Benito Juárez, Quintana Roo, Mexico (underwater scenes)

Casino Espagnol, Mexico City, Distrito Federal, Mexico (Lupe Lamora helps James Bond - Interior casino scenes - salon)

Centro Histórico, Mexico City, Distrito Federal, Mexico

Churubusco Studios, Mexico City, Distrito Federal, Mexico (studio)

Di Portanova Estate, Las Brisas, Acapulco, Guerrero, Mexico (Residence of Sanchez)

Durango, Mexico

El Centro, Mexico City, Distrito Federal, Mexico

El Teatro de la Ciudad, 36 Donceles, Mexico City, Distrito Federal, Mexico (Exterior of Sanchez' Office)

Estudios Churubusco Azteca, Mexico City, Distrito Federal, Mexico (studio)

Gran Hotel de la Ciudad de Mexico, Calle 16 de Septiembre Zocale, Mexico City, Distrito Federal, Mexico (interiors of El Presidente hotel)

Gulf of Mexico, Mexico

Isla Mujeres, Quintana Roo, Mexico (Island of Women - underwater scenes - Bond and Leiter find Sanchez)

Las Brisas, Acapulco, Guerrero, Mexico

Mexicali, Baja California Norte, Mexico (highway finale scene - truck chase)

Mexico City, Distrito Federal, Mexico (Fictional South American City of Isthmus City - Main Post Office Building, Banco de Isthmus. Gran Hotel, interior shots hotel El Presidente. El Teatro de la Ciudad, Sanchez's office building, exterior shots. Biblioteca de la Banco de Mexico, exterior hotel El Presidente. Casino Espanol, Isthmus Casino)

Post Office Of Mexico City, Mexico City, Distrito Federal, Mexico (Bank - Banco De Isthmus) (Oficina de Correos, El Cento)

Rumorosa Pass, Mexicali, Baja California Norte, Mexico (truck chase)

Otomi Ceremonial Center, Toluca, Estado de México, Mexico (Olympiatec Meditation Institute)

Toluca, Estado de México, Mexico (Olimpatec Meditation Institute)

Veracruz, Mexico

Villa Arabesque, Acapulco, Guerrero, Mexico (Sanchez' Seaside Mansion Residence)

Yucatan Peninsula, Mexico (underwater scenes)

 

ATLANTIC OCEAN

 

ENGLAND

 

Old War Office Building, Whitehall, Westminster, London, England, UK (Exterior - MI6 Headquarters)

Pinewood Studios, London, UK (post-production and sound re-recording)

 

 

Mickey4700 2012 © Copyright

 

DISCLAIMER: This is a non-profit website and copyright infringement is not intened