Timothy Dalton er dødbringende som superagenten James Bond i denne turbodrevede action/adventure film. Bevæbnet med en Aston Martin med specielle finesser og hans licens til at dræbe, må Agent 007 stoppe en frygtelig våben konspiration - som har forbindelser langt ind i den øverste ledelse af af den sovjetiske hær...

Medvirkende:

 

Timothy Dalton ... James Bond

Maryam d'Abo ... Kara Milovy

Jeroen Krabbé ... General Georgi Koskov

Joe Don Baker ... Brad Whitaker

John Rhys-Davies ... General Leonid Pushkin

Art Malik ... Kamran Shah

Andreas Wisniewski ... Necros

Thomas Wheatley ... Saunders

Desmond Llewelyn ... Q

Robert Brown ... M

Geoffrey Keen ... Minister of Defence

Walter Gotell ... General Anatol Gogol

Caroline Bliss ... Miss Moneypenny

John Terry ... Felix Leiter

Virginia Hey ... Rubavitch

John Bowe ... Colonel Feyador

Julie T. Wallace ... Rosika Miklos

Belle Avery ... Linda (as Kell Tyler)

Catherine Rabett ... Liz

Dulice Liecier ... Ava

Frederick Warder ... 004

Glyn Baker ... 002

Scott Hoxby ... Sergeant Stagg

Bill Weston ... Blayden Butler

 

PRODUKTION:

 

Optagelser: 29 September 1986 - 13 Februar 1987

Instruktion ... John Glen

Produktion ... Albert R. Broccoli, Michael G. Wilson, Barbara Broccoli

Manus ... Richard Maibaum, Michael G. Wilson

Baseret på ... James Bond af

Ian Fleming

Musik ... John Barry

Sang ... Paul Waaktaar-Savoy (A-Ha)

"The Living Daylights"

 

Dansk titel ... Spioner Dør I Daggry

Fortsættes i ...Licens To Kill

Filmens specifikationer:

Ultimate Picture: Frame-by-Frame Digital Restoration

Superior Sound: All New DTS5.1 Audio

Audio: Engelsk DD5.1 / DTS5.1

Undertekster: Engelsk, dansk, svensk, norsk, finsk, græsk, hollandsk, indisk

TV-system: PAL (Letterbox)

Region: 2

Oprindelse: England

MGM/UA Entertainment Co. - 1987

Studio: Eon Productions

Spilletid: 130 min.

Antal plader: 2 (DVD9)

Premiere: 29 Juni 1987 (London), 14 August 1987 (Denmark)

Budget: $40.000.000 (anslået)

Indtjening: $191.200.000 (globalt)

LINKS:

 

Wikipedia (Dansk)

imdb.com

Bonus disk:

 

info kommer...

 

TRIVIA:

 

 

I efteråret 1985, efter skuffelsen over A View To A Kill, begyndte arbejdet igen på den næste Bondfilm, velvidende, at Roger Moore ikke gentog rollen som Bond igen. Moore, der ville have været 59 i rollen, havde i 1987 omkring tidspunktet for The Living Daylights præmiere fortalt, at han agtede at trække sig tilbage fra de skrå brædder. Broccoli var af en anden mening, og påstod, at han havde fyret Moore.

 

Filmen er opkaldt efter novellen The Living Daylights fra Ian Flemings novellesamling Octopussy and The Living Daylights. Scenen med Koskovs flugt og cellisten som skytte i begyndelsen af filmen er hentet fra novellen. Den skulle oprindeligt have været en prequel - en slags "reboot" af serien, en idé, der dukkede op igen i 2006.

 

Filmen blev generelt godt modtaget af de fleste kritikere, og var også en økonomisk succes, med en global indtjening på 192, 2 mio $.

 

Den var også den sidste film, der brugte en original Ian Fleming titel indtil Casino Royale - et hul på næsten tyve år!

 

Den første film, der ikke har Lois Maxwell med i rollen som Moneypenny. Caroline Bliss overtog hendes rolle i denne film.

 

Der var flere andre på tale som Bond. Både Sam Neill, Sean Bean og Pierce Brosnan var på tale. Sidstnævnte så på et tidspunkt ud til at vinde men var imidlertid optaget. Dette forsinkede optagelserne to uger hvilket lige netop var nok til at Timothy Dalton blev færdig med filmen Brenda Starr og følgende kunne overtage rollen som Bond.

 

Michael G. Wilson, John Glen og Barbara Broccoli var meget imponeret over Sam Neill og ønskede ham i rollen, men Albert Broccoli var ikke solgt. Producerne tilbød Pierce Brosnan rollen efter tre dages prøveoptagelser. På det tidspunkt var han dog kontraktmæssigt forbundet med tv serien Remington Steele, der var blevet annulleret på grund af faldende seertal. Idéen om, at han skulle spille Bond, fik interessen for serien op igen, og NBC på den allersidste dag, fremtryllede en 60-dages valg i hans kontrakt for at kunne lave en sæson mere. Broccoli trak tilbuddet til Brosnan tilbage, da han hørte hvad NBC havde gjort, fordi han ikke ønskede at Bond skulle sammenlignes med en tv serie. Ikke overraskende førte dette til et fald igen i interessen for serien, og kun fem nye afsnit blev optaget før showet var helt ovre. Timothy Dalton, der havde udtrykket offentlig uinteresse for Bondrollen, gjorde at Broccoli tøvede med at hyre ham. Men hans kone, Dana Broccoli overtalte ham alligevel til at de skulle mødes. Da der stadig ikke var skrevet kontrakt, blev en anden skuespiller, Robert Bathurst, overtalt til at prøvespille Bondrollen, for at tvinge Dalton til at skrive under hurtigt.

 

Andre skuespillere der blev overvejet til Bondrollen: Mel Gibson, Mark Greenstreet, Lambert Wilson, Antony Hamilton, Christopher Lambert, Findlay Light, og Andrew Clarke.

 

De potentielle Bond'er prøvespillede i øvrigt overfor Maryam d'Abo der gjorde det så godt, at hun endte med at få den kvindelige hovedrolle.

 

Det var med fuldt overlæg, at Frederick Warder og Glyn Baker blev hyret til rollerne som 004 og 002, fordi de ligner George Lazenby og Roger Moore. Forfatterne ønskede at drille publikum med tanken om hvem af dem, der var den nye Bond.

 

Heller ikke Carl Rigg skulle have været med. Imidlertid blev man klar over at det ikke var tilstrækkeligt at lade en stuntmand spille rollen som den russiske snigmorder i indledningssekvensen. Rigg blev indkaldt med øjeblikkelig virkning så han måtte overlade sin baby til en nabo og skrev en seddel til konen, hvorefter han selv tog det første fly til Gibraltar!

 

Instruktør John Glen besluttede sig at inkludere Araen fra For Your Eyes Only i filmen. Den kan ses fløjte i køkkenet i Bladen huset, hvor Necros angriber MI6's officerer.

 

Bond får sin Aston Martin igen i denne film, denne gang i den senere udgave, V8 Vantage.

 

Rakketten affyret fra "Ghettoblasteren" i Q's laboratorium, var en effekt, der skulle aktiveres udenfor scenen, og den blev aktiveret af ingen ringere end Prins Charles, der var på besøg på sættet, sammen med Diana, der fik lov til at knuse en falsk flaske i hovedet på Charles.

 

I filmen bruger Koskov og Whitaker gentagende gange køretøjer og pakker med narko markerede med et rødt kors, hvilket gjorde at Røde Kors foreninger sendte protestbreve om filmen. Britisk Røde Kors forsøgte at sagsøge filmproducenterne og udgiverne, men det blev ikke til noget. Effekten blev dog, at der kom en advarsel på starten af filmen og på DVD'en.

 

Filmen her, er den sidste, som John Barry laver musik til. Titelsangen blev skrevet sammen med Paul Waaktaar-Savoy fra den norske gruppe, A-ha og indspillet af dem. Bandet og Barry samarbejdede ikke godt, hvilket resulterede i to versioner af titelsangen. Barry's mix kan høres på soundtracket, og A-ha's kan høres på deres album "Stay On These Roads" fra 1988.

 

John Rhys-Davies som General Pushkin skulle oprindelig ikke have været med i filmen men Walter Gotells sygdom gjorde at han ikke kunne spille den store rolle, og dermed var en omskrivning af manuskriptet nødvendig. Gogol ser man dog kort i slutningen af filmen, der også er den sidste film som Walter Gotell og General Gogol er med i. Gotell døde 5. maj, 1997.

 

Den sidste film som Geoffrey Keen er med i, før han trækker sig tilbage fra skuespillet. Han døde den 3. november, 2003, 89 år.

FILMLOKATIONER:

 

 

GIBRALTAR

 

Ministry of Defence Property, Rock of Gibraltar, Gibraltar (opening sequence) (Landing - Upper Rock)

Rock Gun, Rock of Gibraltar, Gibraltar (radar installation - opening sequence)

 

ENGLAND

 

Albert R. Broccoli 007 Stage, Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, England, UK (studio)

Beachy Head, East Sussex, England, UK (opening sequence) (Jeep goes over cliff)

English Channel, England, UK (opening sequence) (Jeep goes over cliff)

Malaysia House, Trafalgar Square, St James's, London, England, UK (exteriors: Mi6 HQ)

Stonor Park, Henley-on-Thames, Oxfordshire, England, UK (Bladen safe house)

Trafalgar Square, St James's, London, England, UK (south side - Universal Exports Headquarters - exteriors)

 

MOROCCO

 

Ait Benhaddou, Ouarzazate, Morocco

Atlas Corporation Studios, Ouarzazate, Morocco

Atlas Mountains, Morocco

Forbes Museum, Palais Mendoub, Rue Shakespeare, Tangiers, Tangier-Tétouan, Morocco (Brad Whitaker's Military Museum & Villa)

Hotel Ile de France, Tangiers, Tangier-Tétouan, Morocco

Ouarzazate Airfield, Ouarzazate, Morocco (Afghan airport)

Palais Mendoub, Rue Shakespeare, Tangiers, Tangier-Tétouan, Morocco (Palace El Mendoub)

 

AUSTRIA

 

Carinthia, Austria

Cape Deme, Vienna, Austria

Gasometers, Vienna, Austria (Defection: Q and General Koskov climb steps - Koskov escapes in Harrier)

Hotel Palace, Palais Schwarzenberg, Schwarzenbergplatz 9, Vienna, Austria (Bond's Hotel - Hotel Im Palais Schwarzenberg)

Musikverein Concert Hall, Vienna, Austria

Palais Schwarzenberg, Vienna, Austria

Prater Cafe, Prater Park, Prater, Vienna, Austria (James Bond meets Saunders)

Prater Park, Prater, Vienna, Austria (amusement park scenes)

Schönbrunn Palace, Schönbrunner Schloßstraße 47-49, Hietzing, Vienna, Austria (Schönbrunn Palace - Bond and Kara Milovy arrive by horse and carriage)

Sofiensale Theatre, Vienna, Austria

Summer Palace Concert Hall, Vienna, Austria

Sweetshop, Währingerstrasse 65, Vienna, Austria (bookshop where Kara Milovy takes aim - across the road from the Volksoper Opera House)

Volksoper Opera House, Vienna, Austria (Bratislava Opera House - Bond meets Saunders)

 

USA

 

Mojave Desert, California, USA (C-130 Sequences)

 

ITALY

 

 

 

Mickey4700 2012 © Copyright

 

DISCLAIMER: This is a non-profit website and copyright infringement is not intened