Med charme, intelligens og en dødbringende selvsikkerhed, glider Roger Moore ind i rollen som den sexede, sofistikerede og dødsensfarlige Agent 007. På denne mission følger vi hans nervepirrende, højeksplosive opgør mod en berygtet narkobaron, der er fast besluttet på at udslette Bond og erobre hele verden.

Medvirkende:

 

Roger Moore ... James Bond

Yaphet Kotto ... Kananga / Mr. Big

Jane Seymour ... Solitaire / Simone Latrelle

Clifton James ... Sheriff J.W. Pepper

Julius Harris ... Tee Hee Johnson

Geoffrey Holder ... Baron Samedi

David Hedison ... Felix Leiter

Gloria Hendry ... Rosie Carver

Bernard Lee ... M

Lois Maxwell ... Miss Moneypenny

Tommy Lane ... Adam

Earl Jolly Brown ... Whisper

Roy Stewart ... Quarrel Jr.

Lon Satton ... CIA Agent Harold Strutter

Arnold Williams ... Cab Driver 1

Ruth Kempf ... Mrs. Bell

Joie Chitwood ... Charlie

Madeline Smith ... Beautiful Girl

Michael Ebbin ... Dambala

Kubi Chaza ... Sales Girl

Brenda Arnau ... Singer

PRODUKTION:

 

Optagelser: Oktober 1972 - December 1972(?)

Instruktion ... Guy Hamilton

Produktion ... Harry Saltzman & Albert R. Broccoli

Manus ... Tom Mankiewicz

Skrevet af ... Ian Fleming

Musik ... George Martin

Sang: Paul McCartney and The Wings

 

Dansk titel ... Lev og Lad Dø

Fortsættes i ...Manden Med Den Gyldne Pistol

Filmens specifikationer:

 

Ultimate Picture: Frame-by-Frame Digital Restoration

Superior Sound: All New DTS5.1 Audio

Audio: Engelsk DD5.1 / DTS5.1

Undertekster: Engelsk, dansk, svensk, norsk, finsk, græsk, hollandsk, indisk

TV-system: PAL (Letterbox)

Region: 2

Oprindelse: England

United Artists - 1973

Studio: Danjaq, Eon Productions

Spilletid: 117 min.

Antal plader: 2 (DVD9)

Premiere: 27. juni 1973 (USA), 6 Juli 1973 (England), 17. december 1973 (Danmark)

Budget: $7 millioner (anslået)

Indtjening: $161.8 millioner (globalt)

LINKS:

 

Wikipedia (Dansk)

imdb.com

Bonus disk:

 

info kommer...

TRIVIA:

 

 

Filmens producenter Albert R. Broccoli og Harry Saltzman ønskede, at Sean Connery igen skulle spille Bond, ligesom han havde gjort i den forrige Bond film Diamonds Are Forever (Diamanter varer evigt), men han afslog, trods det astronomiske beløb på 5,5 mio. dollars. så en ny skuespiller måtte findes. Mange var på tale, således både Clint Eastwood, Julian Glover, John Gavin, Jeremy Brett, Simon Oates, John Ronane, William Gaunt, og deres favorit var Michael Billington. United Artist ønskede Burt Reynolds og Paul Newman eller Robert Redford, men Broccoli mente, at det skulle være en britisk skuespiller og foreslog Roger Moore. Billington forblev på listen over fremtidige Bondskuespillere i tilfælde af at Moore ikke ville vende tilbage i den næste film. Billington fik dog senere en rolle i prologen af The Spy Who Loved Me i 1977.

 

Roger Moore var tidligere overvejet i rollen som Bond før Sean Connery i Dr. No og før George Lazenby i On Her Majesty's Secret Service.

 

Sean Connery gav personligt Roger Moore sin godkendelse som hans arvtager i rollen som Bond og kaldte ham "en fuldendt Bond".

 

Roger Moore måtte dog rette sig efter producenterne, for ikke at bruge Simon Templar's varemærke "det løftede øjenbryn" i The Saint.

 

Moore's kontrakt inkluderede en ubegrænset forsyning af håndrullede Monte Cristo cigarer, og på én film kom regningen op på 3176,50 pund!

 

Bernard Lee, der spiller M, var meget syg på dette tidspunkt, så producerne overvejede at erstatte ham med Kenneth More.

 

Mankiewicz havde overvejet at gøre Solitaire til en sort kvinde, og Diana Ross var hans primære valg. Men Broccoli og Saltzman valgte at holde sig til Fleming's beskrivelse af karakteren, og overvejede Catherine Deneuve. Gayle Hunnicutt fik rollen, men måtte trække sig ud, da hun blev gravid. Jane Seymour der var kendt i tv serien The Onedin Line, fik rollen.

 

Nikki Van der Zyl blev hentet ind for at agere stemme for det meste af Jane Seymours dialog.

 

Live And Let Die var Ian Fleming's anden Bond novelle, der blev udgivet i 1954. Elementer fra historien blev også brugt i For Your Eyes Only og License To Kill.

 

Det var på tale at lade Ursula Andress gentage sin rolle som Honey Ryder fra Dr. No. Da det stod klart, at Sean Connery ikke ville vende tilbage, blev det imidlertid opgivet.

 

Krokodillefarmen ejedes af Ross Kananga, og han foreslog at Bond skulle hoppe over krokodillerne, og han fik æren af at gøre det. Det tog 5 scener at indspille, og i den fjerde optagelse ser man en krokodille få fat i hælen på ham! Det var Moores idé, at Bond skulle have krokodillesko på. Som en joke var Bond og dermed Kananga iført krokodilleskindssko. Kananga lagde også navn til filmens skurk.

 

Det var den første af to Bondfilm, hvor David Hedison spiller Felix Leiter. Han gentog rollen i License To Kill. Hedison havde også spillet sammen med Moore i The Saint.

 

Madeline Smith, der spillede Miss Caruso, der delte seng med Bond i filmens åbning, var blevet foreslået af Moore, efter han havde spillet sammen med hende på TV. Hun udtalte senere, at hun var ubekvem ved at være halvnøgen sammen med ham i scenen, fordi Moores daværende kone så med.

 

Paul McCartney og Linda McCartney skrev sangen Live and Let Die, der kan høres flere gange i filmen.

 

Brenda Arnau spiller kvinden på scenen i natklubben "Fillet of Soul", hvor Bond møder Mr. Big første gang.

 

Det var den eneste film indtil 2006 hvor Q ikke medvirker. Desmond Llewelyn var irriteret over, at producenterne havde valgt ikke at inkludere Q i filmen, selvom han var travlt beskæftiget med optagelsen af tv serien Follyfoot. Producenterne på tv serien, havde skrevet ham ud af tre episoder, så han kunne medvirke i Bondfilmen.

 

Det blev også den første Bondfilm, hvor Bond var intim med en sort kvinde, spillet af Gloria Hendry i rollen som Rosie Carver.

 

Under optagelserne med Second Unit i Louisiana, blew Roger Moore syg - han havde nyresten. I Jamaica, fik både Moore og Jane Saymour dysenteri.

 

Roger Moore kom også slemt tilskade under bådjagten. Maskinen stoppede midt i det hele og han bankede lige ind i et bådhus. Han knækkede noget af hans fortænder og forvred hans knæ. Han måtte gå med stok i de efterfølgende dage, men han kunne stadig gennemføre scenen, fordi han kun skulle sidde i båden.

 

Optagelserne i Harlem kunne ikke finde sted, før at filmholdet var sikret at de kunne optage i fred, så de betalte en lokal bande penge for at beskytte dem. Da pengene slap op, blev filmholdet "opmuntret" til at forlade Harlem!

 

Der var også problemer med slangerne på sættet. Manuskriptassistenten besvimede hver gang hun skulle ind på scenen i nærheden af dem, en skuespiller besvimede under en scene hvor han blev dræbt af slangen. Jane Seymour blev skræmt, da hun stod bundet og en slange nærmede sig hende, mens de andre var optaget af andre ting, og Geoffrey Holder, der ellers var ganske ræd for slanger, sagde kun ja til at falde i kisten med slangerne, fordi Prinsesse Alexandra besøgte sættet. Roger Moore hader også slanger, så de øvrige skuespillere havde noget tilfælles!

 

Bådjagten i Lousiana Bayou blev afbrudt af en oversvømmelse. 26 både blev bygget til scenerne, og 17 af dem blev ødelagt under øvelserne. Speedbåd hoppet over bayou'en på en speciel rampe, satte ufrivillig Guinness verdensrekord på dette tidspunkt, med et hop på 34 meter. Desværre skabte bølgerne ved kontakten med vandet blølger, der fik båden til at flippe om.

 

John Barry, der ellers plejede at lave musikken til Bondfilmene, var ikke tilgængelig. Så Broccoli og Saltzman gik efter Paul McCartney for titelsangen. Men hans løn var så høj, at de ikke havde råd til at hyre en anden komponent. George Martin, der havde været McCartney's producer da han var i The Beatles, blev valgt til at skrive musikken. Live And Let Die, var den første rigtige rocksang, der blev brugt i Bondfilmene, og opnåede stor succes i USA. Sangen forbliver et af de mest velkendte stykker Bond musik udover Bond temaet. I mange år var sangen højdepunktet i McCartneys liveshows, komplet med laserlys og fyrværkeri. I 1991 kom et covernummer med på Guns N' Roses album Use Your Illusion I, og blev også spillet live, samt en musikvideo blev lavet.

 

Trods blandede anmeldelser af filmen, blev den en box office success og blev nomineret til en Academy Award.

 

Filmen holder desuden verdensrekorden for den mest sete film i tv i England, den tiltrak 23,5 mio. seere da den havde præmiere den 20. januar, 1980 på ITV.

 

Julius Harris, der spillede Tee Hee, døde den 17. oktober 2004 af et hjerteanfald, 80 år gammel.

 

På DVD kommentarsporet, fortæller Roger Moore, at han anser denne film som den anden bedste Bondfilm som han lavede efter The Spy Who Loved Me.

 

 

FILMLOKATIONER:

 

 

 

ENGLAND, UK

 

London, England, UK

Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, England, UK (studio)

 

 

 

JAMAICA

 

Cornwall, Jamaica

Falmouth Lagoon, Jamaica

Falmouth, Jamaica (near)

Green Grotto Lake, Runaway Bay, Jamaica (cave scenes - Kananga's underground lair)

Green Grotto, Runaway Bay, Jamaica (cave scenes - Kananga's underground lair)

Gunpoint Wharf Docks, Montego Bay, Cornwall, Jamaica (James Bond hires Quarrel Jnr.'s Boat)

Half Moon Bay, Jamaica (Rosie's house - hacienda)

Hampden Wharf Jetty, Falmouth, Jamaica (end of bus chase at Quarrel's boat)

Jamaica Safari Village, Falmouth Lagoon, Jamaica (crocodile farm scenes)

 

Johnson Town, Lucea, Hanover, Jamaica (bridge that cuts off top of bus)

Kananga's Cliff, Jamaica (Solitaire's hideout - between Tower Isle and Rio Nuevo Bay)

Lucea, Hanover, Jamaica

Montego Bay - Lucea Highway, Jamaica (bus chase)

Montego Bay area, Cornwall, Jamaica (Motorcycle chase sequence)

Montego Bay, Cornwall, Jamaica (Quarrel Jnr's yacht mooring)

Ocho Rios, St. Ann, Jamaica

Room 52, Bungalow 9, Half Moon Bay Club, Rose Hall Great House Resort, Montego Bay, Cornwall, Jamaica (James Bond's Hotel Room in San Monique)

Rose Hall Great House Resort, Montego Bay, Cornwall, Jamaica

Rose Hall Waterfall, Montego Bay, Cornwall, Jamaica (James Bond and Solitaire confront Baron Samedi)

Ross Kananga's Crocodile Farm, Montego Bay, Cornwall, Jamaica (crocodile farm scenes)

Runaway Bay, Jamaica (cave scenes - Kananga's underground lair)

Runaway Caves, Runaway Bay, Jamaica (cave scenes - Kananga's underground lair)

Sans Souci Resort, Ocho Rios, St. Ann, Jamaica (James Bond's Hotel in San Monique - Baron Samedi's fire dance performance)

Shop, Sans Souci Resort, Ocho Rios, St. Ann, Jamaica (James Bond acquires tarot cards)

Spring Valley, Jamaica

The Ruins Restaurant, Ocho Rios, St. Ann, Jamaica (James Bond's Hotel/Baron Samedi's fire dance performance/Bond and Rosie have picnic)

 

 

USA

 

117th/118th Street, Manhattan, New York City, New York, USA (Harlem fight scene)

1st Avenue 46th Street, Manhattan, New York City, New York, USA

2nd Avenue 94th Street, Manhattan, New York City, New York, USA (Fillet of Soul restaurant)

33 East 65th Street, Manhattan, New York City, New York, USA (Oh Cult voodoo shop)

69th Street, Manhattan, New York City, New York, USA (San Monique consulate in New York)

Baldwin Estate, Louisiana, USA (boat chase - boats zoom over grass)

Bayou, Louisiana, USA (boat chase)

Boatyard, Slidell, Louisiana, USA (boat chase - death of Adam)

Bourbon Street, French Quarter, New Orleans, Louisiana, USA

Charter Street, French Quarter, New Orleans, Louisiana, USA

Consulate, 69th Street, Manhattan, New York City, New York, USA

Crawdad Bridge, Louisiana, USA (near Phoenix - James Bond's speedboat jumps over Highway 11)

Durmaine Street, French Quarter, New Orleans, Louisiana, USA (opening sequence - funeral parade)

East 65th Street, Manhattan, New York City, New York, USA

East Side, Manhattan, New York City, New York, USA

Franklin D. Roosevelt Drive, Manhattan, New York City, New York, USA

French Quarter, New Orleans, Louisiana, USA

Harlem, Manhattan, New York City, New York, USA

Irish Bayou, Treadway Estate, Slidell, Louisiana, USA (boat chase)

JFK International Airport, Jamaica, Queens, New York City, New York, USA

Jefferson Parish, Louisiana, USA

 

Kenner, Louisiana, USA (New Orleans international airport)

Lake Pontchartrain, Louisiana, USA (Marina of the Southern Yacht Club - boat chase)

Lakefront Airport - 5901 Walter Beech Boulevard, New Orleans, Louisiana, USA (Bleeker Flying School - Bond smashes wings off airplane)

Louisiana State Highway 39, Louisiana, USA (near Phoenix - James Bond's speedboat jumps over Highway 11)

Madison Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA (Oh Cult voodoo shop parking garage exit)

Miller's Bridge, Phoenix, Louisiana, USA (boat chase - Police riverblock)

Moisant Field, Kenner, Louisiana, USA

New Orleans International Airport - 900 Airline Drive, Kenner, Louisiana, USA

New Orleans, Louisiana, USA

New York City, New York, USA

Phoenix, Louisiana, USA

 

Sideshow: The Old Curiosity Shop - 828 Chartres Street, New Orleans, Louisiana, USA

Slidell, Louisiana, USA (boat chase - death of Adam)

St. Tammany Parish, Louisiana, USA

Treadway Estate, Slidell, Louisiana, USA (boat chase - wedding scene)

United Nations - First Avenue at 46th Street, Manhattan, New York City, New York, USA

 

 

Mickey4700 2012 © Copyright

 

DISCLAIMER: This is a non-profit website and copyright infringement is not intened